Organizacijski tim iz udruge “Kulturni front” uspješno je odradio 11. Festival fantastike i znanstvene fantastike Liburnicon, koji je uspio, barem nakratko, probuditi uspavanu Opatiju i u nju privući više od 1500 posjetitelja, najvećim dijelom mladih, iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva. U posebno pripremljenim prostorima Osnovne škole “Rikard Katalinić Jeretov”, na čijem je uređenju cijeli tjedan radilo pedesetak organizatora i volontera, brojnim je posjetiteljima ponuđeno preko 70 točki raznovrsnog programa, koji je uključivao predavanja vrhunskih domaćih i stranih znanstvenika, prezentacije svjetski poznatih književnika te niz koncerata, igara, kvizova, radionica i drugih zanimljivih sadržaja.

 Dmitry Glukhovsky

DMITRY GLUKHOVSKY

Trenutno najveći festival u Opatiji kojeg organiziraju mladi, Liburnicon je prema mnogima jedan od najboljih autohtonih opatijskih kulturnih proizvoda, budući da je nastao, razvijao se i ostao u Opatiji, a rade ga mladi Opatijci pojačani prijateljima i drugim ljubiteljima fantastike i znanstvene fantastike iz Lovrana, Kastva i Rijeke. Iako Liburnicon već godinama u Opatiju dovodi svjetski poznata znanstvena i književna imena (npr. kanadski pisci G. G. Kay i Steven Erikson, američka autorica Jacqueline Carey i britanski crtač stripova Ian Gibson), ovogodišnji je festival iznenadio zainteresiranoj publici ponudivši čak dva počasna gosta. Nakon gotovo dvije godine ugodnog planiranja i dogovaranja, organizatori su Opatiji predstavili poznatog britanskog ekonomista i futurologa Richarda Watsona, znanstvenika koji se bavi predviđanjem budućih trendova tržišta (ali i promjena u društvu općenito), te koji je radio kao savjetnik u brojnim uglednim tvrtkama i institucijama kao što su IBM, Samsung, Shell, Cambridge University, Imperial College i Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva. Watson je na Liburniconu održao dva predavanja (o međuodnosu znanosti i znanstvene fantastike, te o anti-socijalnim medijima), u sklopu kojih je upozorio na neke evidentne čimbenike koji će bitno utjecati na sliku budućeg društva: demografske promjene i starenje stanovništva, prebacivanje ekonomske dominacije na Daleki istok, klimatske promjene i nove tehnologije prema Watsonu su glavni čimbenici koji će oblikovati tržišta, ali i društvo budućnosti.

Predavanje Korada Korlevića

PREDAVANJE KORADA KORLEVIĆA

Oba je predavanja pratilo preko stotinu ljudi, a ništa manji interes nije privukla ni prezentacija drugog počasnog gosta, ruskog književnika i novinara Dmitryja Glukhovskog, koji je okupljenima predstavio svoju književnu triologiju “Metro” po čijem je prvom nastavku napravljena izrazito popularna računalna igra “Metro 2033”, smještena u tunele i komplekse podzemne željeznice postapokaliptične Moskve. Glukhovsky je također pričao o svojoj inspiraciji za pisanje trilogije, koju je oblikovao, kako sam kaže, pod utjecajem “ruske melankolije: jedinstvenog postapokaliptičnog osjećaja života na ruševinama carstva”. Oba su počasna gosta ostala ugodno iznenađena festivalom, tako da je Watson ostao dugo nakon svog predavanja družeći se sa drugim posjetiteljima, a Glukhovsky je nakon svog izlaganja dugo razgovarao s obožavateljima i potpisivao knjige, te su obojica istaknula kako se svakako planiraju vratiti u Opatiju.

PHC

PHC

Iako su glavni gosti do kraja napunili školsku knjižnicu, najveći su interes publike, kao i svake godine, privukli domaći stručnjaci. Korado Korlević, kojem je ovo bilo jubilarno deseto gostovanje na Liburniconu (od 11 do sada održanih) pred punom je dvoranom, u koju se smjestilo preko 200 ljudi, govorio o Suncu i svemirskoj klimi, kao i načinima kako promjene na Suncu mogu utjecati na život na Zemlji (s posbenim osvrtom kako utječu na neke moderne tehnologije, poput GPS-a ili radara). Korlević je, uz središnje predavanje, sudjelovao i u panel-diskusiji s doc. Davorom Horvatićem, u kojoj su naglasiti kako sve užom specijalizacijom znanja gubimo neke odavno poznate vještine (kako sam pročistiti vodu, očuvati hranu od kvarenja i slično), te upozorio da se ne trebamo plašiti i pripremati za scenarije apokalipse poput udara velikog meteora (koji su izrazito malo vjerojatni), nego za scenarije nestanka struje na nekoliko tjedana, koje smatra puno vjerojatnijima, a zbog nedostatka starih, danas zbog specijalizacije izgubljenih vještina, jednako apokaliptičnima za modernog čovjeka. U konačnici, Korlević i Horvatić su zaključili da današnje društvo postaje društvo ‘prodaje snova’ (čega je bilo i ranije, ali sada ‘prodaja snova’ u razvijenim zemljama stvara preko 50% BDP-a) te ga okarakterizirali kao nepotrebno kompleksan sustav kojem prijete brojne katastrofe (poput ranije navedenog nestanka struje na nekoliko tjedana), zbog čega je važno biti u stanju preživjeti kada se spusti razina kompleksnosti sustava, a još je važnije znati stvarati vlastite snove, a ne kupovati tuđe.

Počasni gost Liburnicona Richard Watson u ugodnom društvu...

POČASNI GOST LIBURNICONA RICHARD WATSON U UGODNOM DRUŠTVU…

Jednak je interes publike bio i za talk-show Krešimira Mišaka, koji je kao goste imao dva vrsna domaća znanstvenika: prof. Igora Čatića i prof. Elvija Baccarinija. U prepunoj dvorani govorili su o transhumanizmu, pokretu tehnološkog i genetskog unapređenja ljudske vrste (što uključuje unapređenje ljudskih sposobnosti, ali i zdravlja i trajanja života, do virtualne besmrtnosti). Liburnicon je sadržavao još desetak zanimljivih predavanja, među kojima su najznačajnija ona doc. Davora Horvatića, te dr. Ivana Šimatovića, Davora Jadrijevića i drugih, a pažnju je privuklo i predstavljanje knjige “Republika kamena” mlade i talentirane dubrovačke spisateljice Tanje Radman.

Zabavni program Liburnicona pokazao je puno bogatstvo festivala, predstavivši niz zabavnih i nije ranije viđenih igara koje su smislili organizatori, kao i brojne kvizove koji su zahvatili gotovo sve fantastične i znanstveno-fantastične teme, od Pokemona do Max Maxa i poznate serije “Pleme”. Posjetitelje su zabavljali i brojni kostimirani gosti koji su sudjelovali u cosplay natjecanju, u kojem se natjecatelji maskiraju u njima drage likove iz knjiga, filmova i stripova, te ih pokušavaju utjeloviti i odglumiti na samom festivalu. Poznata Crypta, golema prostorija namijenjena za igranje stolnih društvenih i strateških igara, bila je popunjena do zadnjeg mjesta, a posjetitelji su ondje mogli isprobati gotovo stotinu različitih stolnih igara, a mogli su se za pomoć obratiti i brojnim volonterima koji su sva tri dana zainteresiranim posjetiteljima objašnjavali pravila i strategije igre različitih igara.

liburnicon_2016_subota_glukhovsky_watson_korlevic_opatija_8_01

Da bi atmosfera ostala ugrijana pobrinuli su se (uz sunce, koja je lijepo sjalo tijekom sva tri dana festivala) i bendovi: kultni riječki PHC nastupio je u petak i živošću i kvalitetom izvedbe mnoge posjetitelje privukao do pozornice (a neke i na nju), a da atmosfera u subotu ne bude ništa manje zabavna pobrinuo se pulski rock cover bend Cherrybombz.

Liburnicon je, kao i ranijih godina, u nedjelju ponudio i zanimljiv dječji program u kojem je sudjelovalo četrdesetak mališana, koji su kroz igru i kreativne radionice učili kako i oni mogu sačuvati okoliš i spasiti svijet.

Organizatori iz Udruge “Kulturni front” istaknuli su kako su izrazito zadovoljni ovogodišnjim izdanjem festivala, zahvalili se pokroviteljima i sponzorima, od kojih su najvažniji Grad Opatija, Turistička zajednica Grada Opatije i Milenij hoteli d.d., ali su i naglasili da ih, nakon kratkog odmora, već od listopada čeka intenzivan rad i pripreme kako bi Liburnicon sljedeće godine bio još bolji. Kao i svake godine, pozvali su sve mlade koji su uživali u Liburniconu, ali i sve koji vole fantastiku i znanstvenu fantastiku, da im se pridruže u tom teškom, ali ostvarivom pothvatu.