Čitalačka grupa Sebični gen – 4. sastanak

//Čitalačka grupa Sebični gen – 4. sastanak

Čitalačka grupa Sebični gen – 4. sastanak


Ove srijede u prostorijama MO Tošina održati će se četvrti sastanak čitalačke grupe Sebični gen. 

Čitalačka grupa jedna je od aktivnosti u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates, organizirana s ciljem razvijanja kulture čitanja i poticanja kritičkog mišljenja. Na sastancima sudionici raspravljaju o pročitanim poglavljima knjige, njihovim interpretacijama, drugoj literaturi koja podržava ili kritizira pročitano, te o primjeni pročitanog na stvarne probleme u svijetu.  Sastanci traju oko 1.5 h i održavaju se svakih par tjedana.

Za četvrti sastanak (29. ožujak, 18:30 sati) pripremamo poglavlja 10. i 11. (cca. 40 stranica).
Facebook event 

                                   

Svi su dobrodošli te nije obavezno pročitati poglavlja da bi se dolazilo (iako je preporučljivo). Puno se nauči i ako niste stigli /nije vam se dalo čitat… a imamo i fini čaj i keksiće 🙂

Sebični gen je prva znanstvenopopularna knjiga modernog doba. Objavljena je prije nešto više od 40 godina – 1967. U njoj je britanski evolucijski biolog Richard Dawkins, na način razumljiv i laicima, iznio geocentrični pogled na evoluciju.
Prije toga najzastupljeniji pogled na evoluciju tvrdio je kako prirodna selekcija oblikuje ponašanje živih bića s ciljem osiguravanja vremenskog kontinuiteta individualnog bića, obitelji, skupine ili vrste. U knjizi Sebični gen iznesen je novi pogled – onaj koji kreće od preživljavanja gena, a individualni organizmi (obitelji, skupine, vrste…) samo su vozila koja koriste na tom putovanju.  Ponašanje živih bića određeno je širenjem i opstankom gena što je autora nadahnulo na korištenje metafore sebični gen. Iako geocentrična teorija nije izvorno Dawkinsova (zagovarali su je biolozi kao što su  Bob Trivers, Bill Hamilton, John Maynard Smith i George Williams), on ju je popularizirao te pitkim stilom pisanja i razumljivim jezikom približio široj javnosti.

By | 2017-03-27T18:17:26+00:00 ožujak 27th, 2017|Opatija Coffeehouse Debates|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.