Projekt Opatija Coffeehouse Debates od ove je godine na listu svojih aktivnosti dodao i predavanja mladih znanstvenika iz Opatije i okolice, s ciljem promocije njihova rada i još boljeg povezivanja znanstvene i lokalne zajednice. Nakon izrazito zanimljivih izlaganja Sanje Bradić, Aleksandra Šušnjara i Petre Taribe, četvrto u nizu predavanja mladih znanstvenika održao je prošlog tjedna Igor Eterović, poslijedoktorand sa Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Igor Eterović je doktorirao 2015. godine na Sveučilištu u Zagrebu, a trenutno je poslijedoktorand na Katedri za društvene i humanističke znanosti u medicini na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Uz Kanta i bioetiku, teme kojima se bavio u sklopu svog doktorskog rada, proučava i povijest medicine i lokalnu povijest, te je aktivan u brojnim znanstvenim i lokalnim organizacijama civilnog društva. Autor je knjige “Kant i bioetika”, većeg broja znanstvenih članaka, te urednik dva međunarodna znanstvena časopisa. Već je dugi niz godina strastveni planinar, a u novije vrijeme bavi se i filozofijom planinarstva.

Prvi dio izlaganja Eterović je posvetio problemima prilikom definiranja planinarstva. Službena definicija, prema kojoj je planinarstvo “kretanje kroz planine koristeći vlastite noge s ciljem osobnog užitka”, nedovoljno je precizna i pogrešno isključuje neke aktivnosti koje bi nedvojbeno smatrali planinarstvom, poput uspona na gore (reljefne oblike između 500 i 1000 metara nadmorske visine) ili kretanja uz pomoć opreme (skije, krplje, dereze). Novi nas problemi, smatra Eterović, očekuju kada planinarstvo pokušamo karakterizirati kao sport, budući da neki oblici planinarstva mogu imati kompetitivni karakter (što je nužno da bi se neka aktivnost karakterizirala kao sport), dok neki oblici nemaju kompetitivni karakter ili su čak potpuno suprostavljeni ideji kompetitivnosti (što znači da se ne mogu karakterizirati kao sport). U završnom dijelu izlaganja predavač je govorio o brojnim etičkim, ekološkim i ekonomskim aspektima planinarstva, uključujući i dužnosti i pravila ponašanja planinara koje često imaju daleko veći i dublji značaj nego puka pravila bontona.

unnamed-9

Velik interes za predavanja mladih znanstvenika

Četrdesetak zainteresiranih slušatelja u prepunim prostorima Udruge “Kulturni front” sa velikim je zanimanjem pratilo predavanje i sudjelovalo u raspravi, u kojoj su podijeljeni razni pogledi i shvaćanja planinarstva. Zahvalivši predavaču i svima prisutnima, organizatori su najavili sljedeću aktivnosti u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates: panel-diskusiju o populizmu u Hrvatskoj i svijetu koja nas očekuje 28. studenog u Kavani Continental, a u kojoj će sudjelovati prof. dr.sc. Berto Šalaj i doc. dr.sc. Nebojša Zelič.


*Izvještaj preuzet sa službene stranice projekta “Opatija Coffeehouse Debates”