*Izvještaj preuzet sa službene stranice Opatija Coffeehouse Debates.

Nakon panel-diskusija, predavanja mladih znanstvenika i brojnih sastanaka čitalačke grupe, u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates u ponedjeljak, 25. lipnja, u KTC Gervais je održano prvo ovogodišnje predavanje poznatih svjetskih znanstvenika i stručnjaka. Nakon Alana Thomasa (Tilburg University), Fabienne Peter (Warwick University) i Leifa Wenara (King’s College London) koji su u protekle tri godine gostovali u Opatiji, ove su godine svoj doprinos projektu dali Lea Ypi i Jonathan White, profesori sa prestižnog engleskog sveučilišta London School of Economics.

IMG_4563

Jonathan White and Lea Ypi

Tema koju su gostujući predavači predstavili zainteresiranim slušateljima izrazito je zanimljiva i aktualna uzmemo li u obzir događanja u društveno-političkoj sferi u zadnjih desetak godina. Suočeni s ubrzanim opadanjem političkih stranaka, kako u broju članova tako i u potpori među građanima i mogućnosti za grupnu mobilizaciju masa, te s jačanjem društvenih i građanskih pokreta i inicijativa, White i Ypi nastoje pružiti normativni prikaz političkih stranaka, odnosno prikazati kako bi političke stranke trebale izgledati ukoliko žele ispuniti svoju javnu i političku ulogu u liberalnom i demokratskom društvu. U svom su izlaganju, kao i u nedavno objavljenoj knjizi The Meaning of Partisanship (tiskanom od prestižnog izdavača Oxford University Press), istaknuli kako političke stranke imaju određene prednosti u odnosu na druge oblike građanskog i političkog organiziranja: imaju tradicije i postoje kroz dulje vremenske periode, olakšavaju interakciju između građana i eksperata (unutar svog članstva i simpatizera), omogućuju sustavno rješavanje javnih pitanja i osiguravaju stegu i hijerarhijsko odlučivanje u uvjetima u kojima se potrebno donijeti brzu i obvezujuću odluku.

Posebno se ističu uvjeti koje Ypi i White postavljaju da bi neku organizaciju mogli nazivati strankom, a ne fakcijom. Naime, smatraju predavači, fakcije su politička udruženja nastala s ciljem promicanja interesa pojedinaca koji su u njih uključeni, ili pak interesa neke partikularne društvene grupe (npr. umirovljenika, poslodavaca, pripadnika neke etničke grupe ili stanvnika neke geografske regije). S druge strane, političke stranke se zalažu (tj. bi se trebale zalagati) za opći ili javni interes, uzimajući u obzir sve društvene skupine. Još jedna bitna razlika je potreba za javnim opravdanjem zakona i politika koje se predlažu u političkoj sferi: političke stranke imaju dužnost opravdavati svoje prijedloge argumentima koji će svim građanima biti razumljivi, te se ne smiju pozivati na puko preglašavanje i na činjenicu kako imaju dovoljno ruku u parlamentu kako bi izglasali neki zakon.

IMG_4554

Zainteresirani građani i polaznici ljetne škole

Lea Ypi i Jonathan White profesori su sa sveučilišta London School of Economics, te gosti na ljetnoj školi “Equality and Citizenship” koja se ovaj tjedan održavala na Sveučilištu u Rijeci. White je tijekom karijere predavao na brojnim vrhunskim sveučilištima (Harvard, Stanford, Humboldt, Sciences Po Paris i University College London), dobitnik je prestižne strukovne nagrade Brian Barry Prize za izvrsnost u znanstvenom istraživanju 2017. godine, te je autor utjecajne knjige Political Allegiance after European Integration, kao i niza članaka i drugih publikacija. Lea Ypi je istraživanja vršila na brojnim svjetskim sveučilištima (Oxford, Sciences Po Paris, Australian National University), a bavi se proučavanjem teorija demokracije, pitanjima migracije i teritorijalnih prava, te prosvjetiteljskom i marksističkom političkom misli. Autorica je brojnih znanstvenih publikacija, među kojima se ističe knjiga Global Justice and Avant-Garde Political AgencyPred dvije godine zajedno su objavili utjecajnu knjigu The Meaning of Partisanship kojoj su bila posvećena dva dana u sklopu riječke ljetne škole, kao i predavanje koje su održali u Opatiji.

Organizatori iz Udruge “Kulturni front”Amadria park hotela i Filozofskog fakulteta u Rijeci najavili su održavanje novih panel-diskusija na jesen, kada nas očekuju rasprave o ulozi i funkciji sindikata te o opravdanosti korištenja antibiotika, kao i nova predavanja mladih istraživača iz Opatije i okolice, među kojima se očekuje predavanje o filozofiji planinarstva, kao i o kulturnom i turističkom potencijalu nevladinih organizacija.