Uz zanimljive panel-diskusije, u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates održava se i čitalačka grupa te gostujuća predavanja uglednih svjetskih stručnjaka. Tako su do sada u Opatiji ugošćeni Alan Thomas sa Sveučilišta u Tilburgu i Fabienne Peter sa Sveučilišta u Warwicku, a u četvrtak, 6. srpnja, prof. Leif Wenar (King’s College London, Ujedinjeno Kraljevstvo) će održati predavanje Blood Oil: Tyrants, Violence and the Rules that Run the World u Kavani Continental u Opatiji.

Nafta, poznata i kao “crno zlato”, resurs je bez kojeg je teško zamisliti život u suvremenom svijetu. Tržišta nafte godišnje okreću više trilijuna dolara, zbog čega ona predstavlja ne samo izrazito važan ekonomski, nego i geopolitički element. Zbog nafte se vode ratovi, mijenjaju vlade i ruše režimi. Novcem dobivenim od nafte financiraju se teroristi ISIS-a i Konga, kao i autokratski sustavi u Rusiji i Saudijskoj Arabiji, ali i održava financijska i politička moć brojnih multinacionalnih kompanija na zapadu. I tako, dok je pravilo “Tko je jači, taj tlači” izgubilo velik dio svoje primjene kroz napredak čovječanstva u 18., 19. i 20. stoljeću, njegova primjena u poslovima trgovine naftom nikad nije dovedena u pitanje. To, naravno, ne znači da ne bi trebala biti.

Naš gostujući predavač, profesor Leif Wenar, nositelj katedre za filozofiju i pravo na King’s College London, jedan je od glavnih protivnika primjene ovog principa u trgovini naftom. Osim akademskih aktivnosti, Wenar je poznati britanski intelektualac i kolumnist, a vjerojatno je najviše slave stekao zbog knjige “Blood Oil” koju je objavio Oxford University Press. Uz to, piše kolumne za New York Times, Wall Street Journal, Foreign Affairs, Financial Times i The Guardian, a gostovao je u brojnim stručnim emisijama na CNN-u, BBC-u i drugim poznatim televizijskim postajama. Wenar održava i jako zanimljivu (ne-akademsku) web-stranicu za širu javnost.

Leif Wenar će u Opatiji i okolici boraviti tjedan dana, te će sudjelovati na ljetnoj školi “Jednakost i građanstvo koja se održava na Sveučilištu u Rijeci, u sklopu koje se priprema i dvodnevna konferencija posvećena njegovom dosadašnjem akademskom radu.

Gostovanje Leifa Wenara nastavak je dobre suradnje s našim partnerima, Odsjekom za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci i Milenij hotelima Opatija. Opatija Coffeehouse Debates tako spajaju visokoobrazovne i znanstvene institucije, tvrtke privatnog sektora i organizacije civilnog društva, koje uz potporu jedinica lokalne i regionalne samouprave zajedno rade na popularizaciji znanosti i razvoju demokratskog i deliberativnog društva.