Liburnicon je festival ljubitelja znanstvene fantastike i fantastike, naprednih znanosti, povijesti i mitologije.

Prvi je Liburnicon održan 2006. pod imenom Abbacon i tada je to bilo okupljanje tek nekoliko desetaka zaljubljenika u znanstvenu fantastiku i fantastiku sa šireg prostora grada Opatije. Danas je to festival s više od 1200 posjetitelja iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva, koji svojim užim i širim programom privlači ljude svih dobi i interesa. U početku je Liburnicon zaživio kao mala ljetna konvencija na Liburniji, da bi se s vremenom pretvorio u festival koji osim svog konvencijskog programa nudi i glazbeni, umjetnički, pa čak i izletnički sadržaj.

10386835_924940247521322_3568783853186993431_n

Liburnicon se održava u Opatiji, gradu na obali sjevernog Jadrana, a udaljenom svega petnaest kilometara od Rijeke, trećeg grada po veličini u Hrvatskoj.

Svake se godine trudimo dovesti zanimljive predavače, znanstvenike i književnike iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva. Do sada smo zadovoljstvo imali ugostiti, između ostalih, dr. sc. Davora Pavunu, akademika Vladimira Paara, arh. Ranka Starca, uglednog astronoma Koradu Korlevića te fizičara dr. sc. Davora Horvatića. Osim istaknutih domaćih ličnosti iz svijeta znanosti i književnosti, na Liburniconu su gostovali i poznati inozemni gosti, kao što su književnici Guy Gavriel Kay, Steven Erikson, Jacqueline Carey, Cheryl Morgan, Dmitry Glukhovsky, poznati crtač stripova Ian Gibson te futurolog Richard Watson.

Program Liburnicona objedinjuje edukativni i zabavni sadržaj. U zabavnom programu na različite načine sudjeluju organizatori, volonteri, gosti, izlagači i – najvažnije – posjetitelji. Igre, radionice, predstavljanja i priredbe dio su sadržaja koji čini razliku između našeg festivala i stranih konvencija. Zabava uz koncert i osvježavajuće pivo, popodnevno kupanje na opatijskim plažama ili pak partija Giant Settlersa između predavanja, ono je što čini naš festival drugačijim od drugih.

Liburnicon je sjajno mjesto za upoznavanje novih ljudi ili obnavljanje starih poznanstava. Odličan je način za provesti konstruktivan i zabavan vikend uz bogati program u kojem svatko može pronaći nešto za sebe: i oni koji su zainteresirani za sam program festivala, i oni koji žele provesti vrijeme u druženju i igranju raznih stolnih igri ili kupanju i šetnji šumom te Opatijskom rivijerom.

lib

 

Za više podataka posjetite službenu web-stranicu Liburnicona.