Catan je jedna od danas najpopularnijih društvenih igara, stalni postav na policama svih ljubitelja i često je toliko rabljen da su slike na karticama postale neraspoznatljive, a kockice se polako pretvaraju u kuglice. Razlog tome je očit: Catan na dobitan način kombinira strateško razmišljanje i udio sreće, a ističe se i velikom mogućnošću ponavljanja prije nego nastupaju zasićenje i osjećaj de-ja-vua.

 

Podrobnije o osnovnoj verziji

Na otoku sastavljenom od područja s raznim resursima igrači se natječu čiji će naseljenici odnijeti prevlast i izgraditi najmoćniju koloniju. Bodovi se skupljaju podizanjem naselja i gradova, izgradnjom najduže ceste i sastavljanjem najveće vojske.

Naravno, sve to ima svoju cijenu, zato ćete dobro paziti koja područja s resursima zaposjedate. Dok protivničke doseljenike pokušavate stjerati u neki neprofitabilni zakutak da „glođu kosti“, sami ćete pokušavati zauzeti plodne ravnice i bogate rudnike. Catan osobito uzbudljivim čini živopisna trgovina dobrima među igračima, popraćena cjenkanjem i bojkotima, kao i manipulacija bandom razbojnika koju igrači ciljano šalju jedni drugima.

Svoju popularnost Catan može zahvaliti i nevezanosti uz neki određeni jezik jer igrači ne trebaju poznavati strane jezike kako bi bili konkurentni. Igra je napeta već u tri igrača, osnovna verzija namijenjena je za maksimalno četiri, a možete dokupiti i proširenje za petog i šestog.

 

Seafarers

Seafarers je svakako najjednostavnija ekspanzija za Catan koja uz minimum novih pravila uvodi velik broj novih mogućnosti i varijacija igre. Ako ste siroti otok Catan premrežili putevima i istočkali naseobinama toliko puta da vam je već dosadio, vrijeme je za „ekspanzionističku“ politiku i otkrivanje novih svjetova.

U Seafarersima ćete, kao što to i samo ime kaže, ploviti i uspostavljati nove trgovačke rute morskim putevima. Jednako važni kao i ceste postat će brodovi, a oni će pak dati na važnosti do tada zapostavljenim ovcama. Za razliku od kopnenih puteva, pomorski putevi nisu uklesani u kamen, pa se djelomično mogu preusmjeravati ovisno o tome kako pušu „vjetrovi ekonomije“. Ukoliko se preko naselja na obali spoje s cestom, zajedno tvore jedan jedini trgovački put koji može konkurirati za status najdulje rute. Seafarersi donose i jedan novi resurs – zlato – a kad padne njegov broj, prepuštate se svojim divljim snovima i vučete resurs po želji. I dok će razbojnici i dalje harati kopnom, na moru će sada nova prijetnja biti gusari koji će blokirati pomorske pravce.

Razni scenariji koje uvodi ova ekspanzija postavljat će različite strategije igre, kao i različit broj bodova potreban za pobjedu. Seafarersi se rijetko igraju za manje od dvanaest bodova, a katkad i po 16-17 što znači da igra u pravilu traje duže. U jednom ćete se scenariju utrkivati da prvi naselite još nenastanjene otoke jer će to donositi masne bodove, u drugom ćete doslovce „ploviti u nepoznato“ i otkrivati kopno, koje možda krije resurse za kojima čezne vaša ekonomija, a možda će rizik biti uzaludan jer će sve što ćete vidjeti okrećući nove i nove heksagone biti samo „more, more sinje“…

Ako ste pobornici izreke „the more the merrier“ svidjet će vam se to što se ova ekspanzija također može proširiti za petog i šestog igrača.

Kad sagledamo Seafarerse u cjelini, zaključit ćemo sljedeće:

  • dodatna pravila su tako jednostavna da ćete ih pohvatati u par minuta i već biti spremni na igranje
  • dinamika igre se ne mijenja, za razliku od drugih ekspanzija Catana
  • ekspanzija ne uključuje kartice s tekstom, pa nepoznavanje stranih jezika nije prepreka

 

Ana Cerovac