Nakon tromjesečne ljetne stanke projekt Opatija Coffeehouse Debates se nastavlja sa još jednom panel-diskusijom u Kavani Continenetal koja će se održati u srijedu, 18. listopada s početkom u 19 h.

Tema ove, sedamnaeste po redu, panel-diskusije je “Nutricionizam i pseudoznanost”. Rijetko će tko osporiti važnost prehrane za očuvanju zdravlja i osiguranju kvalitetnog funkcioniranja ljudskog organizma. Isto će tako malo tko osporiti da određeni oblici prehrane, u određenoj mjeri, pomažu kod nekih bolesti ili poremećaja s kojima se ljudi susreću. Međutim, sve su češći slučajevi u kojima se prenaglašava pozitivno djelovanje neke namirnice ili oblika prehrane na zdravlje, što ponekad dovodi od potpunog odustajanja od klasične medicine i okretanja nedokazanim i neprovjerenim alternativnim metodama liječenja.

Naši panelisti će obraditi pitanje znanstvenog statusa i znanstvenih dosega nutricionizma, ali i problem medijske buke nastale objavljivanjem brojnih, često nekompatibilnih vijesti o zdravoj prehrani.

Naš prvi panelist će biti Bojan Stojnić, magistar nutricionizma koji je diplomirao na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a trenutno radi istraživanja u sklopu doktorata na studiju Nutrigenomike i personalizirane preherane na Sveučilištu Balearskih otoka u Španjolskoj. Stojnić je obnašao i dužnosti predsjednika udruge ‘Hrvatski zbor nutricionista’, prve udruge nutricionista u Hrvatskoj, i godinama radi na popularizaciji nutricionizma gostujući u raznim emisijama i javnim događanjima , te je autor više članaka na raznim portalima koji se bave prehranom.

Naš drugi panelist je fizičar i poznati znanstveni novinar Nenad Jarić Dauenhauer koji za Index.hr piše o svim granama znanosti, a radio je i kao znanstveni urednik na Tportalu. Njegov je angažman u promociji znanosti prepoznat i na međunarodnoj razini, kada je 2016. godine bio jedan od kandidata za dodjelu nagrade ‘Europski znanstveni novinar godine’ koju dodjeljuju Europskom udruženje znanstvenih novinara (EUSJA) i Britansko udruženje znanstvenih pisaca (ABSW). Autor je brojnih članaka, kolumni i intervjua na više domaćih i stranih portala, među kojima se ističu Tportal i Index.hr.

Organizatori iz Udruge “Kulturni front”Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci i Milenij hotela d.d. Opatija pozivaju sve zainteresirane da nam se pridruže te, uz kavu, čaj ili kuhano vino, obilježe početak jeseni, kao i početak novih zanimljivih panel-diskusija u Kavani Continental.