Udruga za razvoj kulture mladih ‘Kulturni front’ u sklopu projekta ‘Opatija Coffeehouse Debate’ tijekom jeseni, zime i proljeća organizira  zanimljiva predavanja o aktualnim političkim, znanstvenim i filozofskim temama, koja prate dobro moderirane i obuhvatne rasprave. Cilj projekta je obogatiti opatijsku znanstveno-kulturnu scenu u razdoblju izvan turističke sezone, potaknuti građane (pogotovo mlade) da k

ophd2ritički promišljaju i informiraju se o relevantnim aktualnim temama te dati (skroman) doprinos obogaćenju turističke ponude u Opatiji izvan sezone.

Svaki od  susreta ugošćuje jednog ili dvoje predavača (sveučilišnih profesora, priznatih znanstvenika, citiranih novinara i književnika, stručnih liječnika i drugih javnih ličnosti) koji kroz kraće izlaganje (oko 30 minuta) izlažu svoje viđenje o datoj temi, nakon čega slijedi moderirana rasprava u kojoj okupljeni slušatelji postavljaju pitanja, iznose i argumentiraju svoje stavove te razmjenjuju ideje i informacije. Pristup aktualnim temama je interdisciplinaran te obuhvaća područja ekonomije, politologije, sociologije, psihologije, filozofije, prava, medicine, astronomije, književnosti i sl. Među obrađenim temama su i:

– cijepljenje (djece) protiv zaraznih bolesti; koji su medicinski razlozi za (i protiv); treba li država inzistirati na obaveznom cijepljenju?
– GMO; koji su prednosti i nedostaci genetski modificirane hrane; treba li ista biti zabranjena ili posebno označena na tržištu; odnos GMO kultura i hrvatske poljoprivrede – opasnost ili prilika?
– klimatske promjene; što znanost tvrdi o klimatskim promjenama; koje je političke i ekonomske poteze potrebno povući kako bi se one spriječile?
– politika štednje; koji su adekvatni odgovori na ekonomsku krizu; koje su posljedice politike štednje; što je pravi izbor za hrvatsko gospodarstvo?
– izborni sustavi; koje su prednosti, a koji nedostaci preferencijalnog glasanja; treba li se preferencijalno glasanje primjeniti na parlamentarne izbore u Hrvatskoj?

ophd1


Projekt teži približiti aktualne teme građanima Opatije, upoznati ih sa suvremenim znanstvenim postignućima i domaćim stručnjacima koji se tim temama bave, potaknuti ih na kritičko promišljanje i dodatno informiranje te stvoriti kvalitetnu raspravljačku atmosferu kojom će svi korisnici biti zadovoljni. Kavana Grand hotela 4 opatijska cvijeta odabrana je upravo jer nudi dovoljno opuštenu atmosferu za kvalitetne rasprave (nije poput predavaonica u Vili Antonio ili KD Zora), a istovremeno je dovoljno profinjena da ne dozvoljava da se rasprave spuste ispod određene razine (što bi mogao biti slučaj u manjim kafićima ili klubovima). Također je savršena za stvaranje ugodne atmosfere engleskih ili francuskih kavana 17. i 18. stoljeća, koje su u doba prosvjetiteljstva bile glavni izvori progresivnih ideja i poprište brojnih kvalitetnih i argumentiranih rasprava.

Više informacija pogledajte na službenoj web stranici Opatija Coffeehouse Debates.

Osim panel-diskusija, u sklopu projekta organizirana je i čitalačka grupa. Na sastancima, koji traju 2 sata i na kojima sudjeluje između 6 i 12 učesnika, raspravlja se o pročitanim poglavljima knjige, njihovim interpretacijama, drugoj literaturi koja podržava ili kritizira pročitano, te o primjeni pročitanog na stvarne probleme u svijetu. Osim što razvija kulturu čitanja, ova projektna aktivnost možda i najviše potiče kritičko promišljanje budući da se o
pročitanom raspravlja u malim grupama, uz veliku pažnju na detalje i uz redovite sastanke.

                              

U prvoj polovici 2016. godine na čitalačkoj grupi obrađena je knjiga Kapital u 21. stoljeću poznatog
francuskog ekonomista Thomasa Pikettyja. 
Trenutno su u tijeku sastanci na kojima se raspravlja o knjizi Sebični gen Richarda Dawkinsa.